tiistai 3. helmikuuta 2015

Valon vuosi!


Tänään 3.2 vietetään Valon nimipäivää, josta tuli mieleen, että nyt vietetään myös kansainvälistä valon vuotta 2015.  YK nimesi tämän vuoden valon ja valoon perustuvan teknologian vuodeksi. Tätä vuotta osallistuu juhlimaan yli 85 maata yhteistyössä UNESCON kanssa. Virallisesti teemavuosi avattiin 19-20.1.2015 Pariisissa. Juhlapaikkana toimi Unescon päämaja, jonka on taiteellisesti valaissut joensuunlainen Kari Kola. Taideteos Light is here kuvastaa revontulia ja auringonnousua. Taiteilija odottaa ainutlaatuisen taideteoksen poikivan lisää huipputason valaistustöitä. Hieno tapa saada suomalaista valo-osaamista esille!



Ilman valoa ei olisi mitään, se on todellakin elämän perusedellytys. Valolla on suuri merkitys päivittäisessä elämässämme. Tärkein valon lähde on luonnon- eli päivänvalo.
Lisäksi tarvitsemme oikeanlaista valaistusta niin julkisissa kuin yksityisissä tiloissa. Hyvin
valaistu tila vaikuttaa vireystilaan, viihtyvyyteen ja turvallisuuteen. Hyvän valaistuksen
perusvaatimuksia ovat mm. riittävä valaistusvoimakkuus ja sopivat väriominaisuudet. Valoa
tarvitaan näkemiseen, katsomiseen ja katsottavaksi. Laadukas valaistus on hyväksi sekä silmille että myös koko keholle ja sitä kautta terveydelle.

Koemme valon myös tunnetasolla ja lisäksi mm. ikä vaikuttaa valon tarpeeseen. Samassa tilassa
voi olla toiselle liikaa valoa ja toinen henkilö voi kokea huoneen liian hämäränä.

Valaistussuunnittelussa onkin hyvä huomioida riittävä yleisvalaistus, työskentelyvalaistus, kohde- ja koristevalaistus. Ulkovalaistus helpottaa liikkumista, lisää turvallisuutta ja tuo tunnelmaa.

Tänä päivänä vaihtoehtoja valaistukseen on runsaammin kuin koskaan. Led-valaistus on tuonut suurimman muutoksen ja antanut valtavasti uusia mahdollisuuksia.  Suoran ja epäsuoran valaistuksen lisäksi on markkinoilla yhä enemmän vaihtoehtoja myös himmennettävään led-valaistukseen.

Värilämpötilaa eli sitä miten lämpimältä tai viileältä valo näyttää, mitataan Kelvin- asteina. Oikea värilämpötila on osaksi makuasia. Vireyttä vaativissa tehtävissä suositellaan käytettäväksi neutraaleja ja viileitä värilämpötiloja kuten 4000-5000K. Lukeminen voi olla myös helpompaa ja nopeampaa valossa joka sisältää silmän sauvasoluille tärkeitä sinisiä aallonpituuksia. Sininen aallonpituus myös lopettaa nopeammin melatoniinin eli unihormonin erityksen verenkiertoon. Samoin toimivat kirkasvalohoitoon tarkoitetut kirkasvalolaitteet helpottaen ns. kaamosoireita, piristäen ja taltuttaen väsymystä. Lämminsävyinen eli 2700-3000K valo vaikuttaa taas rauhoittavasti.

Huolellisella etukäteissuunnittelulla ja oikein valituilla tuotteeilla valaistuksesta saadaan monipuolinen, energiatehokas ja ekologinen. 




 Ei kukaan sytytä lamppua ja sitten piilota sitä oven taakse.
Valon tarkoitus on valaista, auttaa ihmisiä näkemään,
tuoda esiin ympäröivät ihmeet

- Paolo Coelho-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti